MUSEUMTUIN

De tuin bij Museum De Buitenplaats en het 17e eeuwse Nijsinghhuis is een gesamtkunstwerk van landschapsarchitect J’ørn Copijn en tuinarchitect Charlotte Korthals Altes. Zij ontwierpen de tuin in samenspraak met Janneke van Groeningen (1943-2007), medeoprichter van het museum en bevlogen tuinliefhebber. De tuin bestaat uit een formeel en een organisch gedeelte en is opgedeeld in drie kamers: een dwaaltuin, een verdiepte vijvertuin en een appelhof. De tuin voegt zich met het platanenprieel en de taxusdwaaltuin naar de golvende lijnen van de gebouwen met hun organische structuur. Het formele deel van de tuin sluit aan bij de stijl van het Nijsinghhuis uit 1654 met zijn ommuurde achtertuin met groene tuinkamers. In dit deel van de tuin ligt de prachtige spiegelvijver met het bronzen beeld ‘Atlas’ van Lotta Blokker.

Bezoekers ontdekken een aantal deeltuinen, verdeeld door enkele centrale zichtassen en van elkaar gescheiden en onderbroken door hagen, het platanenprieel, de gloriëtta en de berceau met leiperen en een dak van wisteria. Alles met zijn eigen geur, zijn eigen groene architectuur en watergeluiden van fonteinen en waterloopjes. Beelden zijn opgesteld in doorkijkjes, in groene nisjes, centraal in de spiegelvijver achter de rode waterlelie, in de dwaaltuin en in de appelhof.

Een bijzonder element van de tuin is het groene theater, dat is aangelegd aan de museumgracht met uitzicht op het buitenpodium van het museumgebouw. Het publiek zit als het ware op banken van frisgroene lonicera. De historische appelhof met oude appelrassen die voorkomen op de rassenlijst van Ludolf Nijsingh uit 1716 ligt aan de noordzijde van de tuin en wordt van de ‘buitenwereld’ afgegrensd door een klassieke slingermuur zoals die in de 17e en 18e eeuw in de mode waren in Hollandse buitenplaatsen. In de warme holtes van de muur op de zuidzijde groeien druiven en rozen. De muur is omzoomd door rijk bloeiende bloemenborders met bijzondere planten, zoals de kardoen.

Bezoekers kunnen het hele jaar zien en beleven hoe de museumtuin met zijn bijzondere vormen van gedaante verandert met de wisseling van de seizoenen.

De tuin vanaf boven bekijken? Klik hier voor een spectaculaire film gemaakt met een drone boven de museumtuin!

Coördinator van de Museumtuin Hein Beernink schreef een mooi artikel voor de decembereditie van het Tuinjournaal van de Nederlandse Tuinenstichting. U kunt het artikel getiteld 'Hof van Eelde, de tuin van Museum De Buitenplaats' hier teruglezen. 

DE APPELHOF

Het Museum beschikt over een historische Appelhof met 21 appelrassen die er in 1716 ook al stonden.

Hier en hier vindt u artikelen over de geschiedenis en herinrichting van de historische Appelhof.

Daarnaast kunt u hier de film 'Het Nijsinghhuis en zijn Appelhof, heden, verleden en toekomst' bekijken. Een verfilming van de Appelhof, met medewerking van Coen Ballintijn, Margriet Visser en Egbert Oldengarm.

 

De tuin wordt mede onderhouden door Dolmans Landscaping Group

 

                                

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »