Museumtuin

Bezoek de Museumtuin

 • De Museumtuin is van dinsdag t/m zondag, van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken.
 • Wij raden u aan om voorafgaande aan uw bezoek via de website van het museum een e-ticket met tijdslot te kopen.
 • Een entreebewijs voor Museum De Buitenplaats geeft toegang tot het Museumpaviljoen inclusief de Museumwinkel, de Museumtuin en het Museumcafé. 
 • Ga naar Maatregelen coronavirus om te zien welke maatregelen Museum De Buitenplaats heeft getroffen om ervoor te zorgen dat u het museum veilig kunt bezoeken.
 • Ga naar Plan uw bezoek voor meer informatie over openingstijden en entreeprijzen.

Museumtuin

Een bezoek aan Museum De Buitenplaats is niet compleet zonder een wandeling door de Museumtuin. De tuin bestaat uit een formeel en een organisch gedeelte en is opgedeeld in drie kamers: een dwaaltuin, een verdiepte vijvertuin en een appelhof. De tuin voegt zich met het platanenprieel en de taxusdwaaltuin naar de golvende lijnen van de gebouwen met hun organische structuur. Het formele deel van de tuin sluit aan bij de stijl van het Nijsinghhuis uit 1654 met zijn ommuurde achtertuin met groene tuinkamers. Ontdek de verschillende deeltuinen die door centrale zichtassen van elkaar worden gescheiden en zijn onderbroken door hagen, het platanenprieel, de gloriëtta en de berceau met leiperen en een dak van wisteria. Alles met zijn eigen geur, zijn eigen groene architectuur en watergeluiden van fonteinen en waterloopjes.

Een bijzonder element van de tuin is het groene theater, dat is aangelegd aan de museumgracht met uitzicht op het buitenpodium van het Museumpaviljoen. In de zomermaanden wordt het buitenpodium gebruikt voor diverse podiumevenementen. Het publiek zit als het ware op banken van frisgroene lonicera.

Kunst in de tuin

In de Museumtuin zijn verschillende kunstwerken te bewonderen. Op diverse plekken staan sculpturen opgesteld, onder meer van Hans Bayens, Fons Bemelmans, Lotta Blokker, Guus Hellegers, Eja Siepman van den Berg, Jan Steen en Charlotte van Pallandt. Daarnaast vindt u hier ook woordkunst. 

Bezoek de Museumtuin

 • Let op: Vanwege corona is het museumcomplex op dit moment gesloten.
 • Wij raden u aan om voorafgaande aan uw bezoek via de website van het museum een e-ticket met tijdslot te kopen.
 • Een entreebewijs voor Museum De Buitenplaats geeft toegang tot het Museumpaviljoen en de Museumtuin. Rondleidingen dienen apart geboekt te worden.
 • Tuinrondleidingen kunnen op aanvraag geboekt worden via het mailadres [email protected]  (maximaal 10 personen).
 • Ga naar maatregelen coronavirus om te zien welke maatregelen Museum De Buitenplaats heeft getroffen om ervoor te zorgen dat u het museum veilig kunt bezoeken.
 • Ga naar Plan uw bezoek voor meer informatie over openingstijden en entreeprijzen.

De tuin wordt mede onderhouden door:   

Menu
X