Collectie

De kern van de collectie van Museum De Buitenplaats wordt gevormd door realistische en figuratieve schilderkunst uit Nederland van 1945. Het echtpaar Jos en Janneke van Groeningen nam het initiatief tot het verzamelen van deze kunst. Een deel van de collectie bestaat uit het interieur van het woonhuis van het echtpaar. Hun woonhuis, het 17e -eeuwse Nijsinghhuis, werd onderdeel van de collectie toen Groninger realisten diverse wanden in het huis voorzagen van wandschilderingen. Kunstenaars als Matthijs Röling, Wout Muller, Clary Mastenbroek, Olga Wiese en Pieter Pander kregen de ruimte om hun fantasie de vrije loop te laten.

Het echtpaar van Groeningen was tevens verantwoordelijk voor de bouw van het museumpaviljoen en de restauratie van de aanverwante tuin met historische appelboomgaard. De tuin herbergt een deel van de beeldencollectie van het museum. Het museumpaviljoen werd in 1996 door toenmalig koningin Beatrix geopend en was aanvankelijk gebouwd om de groeiende kunstcollectie van het echtpaar te tonen. Algauw bleek het mogelijk om aangevuld met bruiklenen een afwisselend tentoonstellingsprogramma te ontwikkelen. De stichting van het museum speelde een grote rol in de hernieuwde acceptatie van figuratieve kunst in ons land.

Na de Van Groeningens breidde Geert Pruiksma (directeur 2010-2014) de collectie uit in dezelfde lijn. Met het aantreden van de nieuwe directeur Patty Wageman in 2014 is de missie van Museum De Buitenplaats bijgesteld en zal het museum zich in de toekomst richten op figuratie in de beeldende kunst van alle tijden en alle landen. Figuratie is inmiddels weer onderdeel van het hedendaags discours in de beeldende kunst. De urgentie om de aandacht uitsluitend aan figuratieve en realistische kunst te besteden is in de loop der tijd verdwenen.  

Museum De Buitenplaats geeft de tekenkunst minimaal eens per jaar de aandacht in zijn tentoonstellingsbeleid. Van daaruit ontstond het idee voor een samenwerking met Academie Minerva Groningen en Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf 2017 werken de drie instellingen als Drawing North samen als een collectief rondom het thema tekenen. 

Hier kunt u een deel van onze collectie bekijken.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »