Het
Museum

Museum De Buitenplaats is er voor iedereen: van bezoekers met liefde voor kunst, tuinen, muziek, theater en literatuur tot liefhebbers van historische en moderne architectuur. Speerpunten zijn noordelijke, hedendaagse kunst waarin figuratief te werk is gegaan, tuinarchitectuur en de wederzijdse beïnvloeding van kunst en natuur. Museum De Buitenplaats is een complex dat bestaat uit een Museumpaviljoen met Museumwinkel, Museumtuin met Oranjerie, Museumcafé en het zeventiende-eeuwse Nijsinghhuis.

Het Museumpaviljoen

Het Museumpaviljoen is aanvankelijk gebouwd om de groeiende collectie van Jos en Janneke van Groeningen te huisvesten. Voor een ontwerp van het museumpaviljoen koos het echtpaar van Groeningen voor het architectenbureau Alberts & Van Huut (Ton Alberts en Max van Huut) omdat de menselijke maat, de integratie tussen architectuur en natuur en het welbevinden van de mens de belangrijkste uitgangspunten zijn voor hun gebouwen. Eigenlijk spreken Alberts & van Huut niet meer over het maken van architectuur of cultuur. Van Huut: ‘Wij maken geen architectuur, maar natuur. In de afgelopen jaren zijn we tot de conclusie gekomen dat we een verlengstuk willen zijn van de natuur. Zowel van de buitennatuur als van de menselijke natuur. We zetten ons er niet tegen af, maar tillen als het ware een stukje aarde even op en maken er een gebouw van.’

Het Museumpaviljoen werd op 9 oktober 1996 feestelijk geopend door toenmalig koningin Beatrix. Tegenwoordig worden er in het Museumpaviljoen wisselexposities georganiseerd. De tentoonstellingen zijn gewijd aan hedendaagse figuratieve kunst in de breedste zin van het woord. Te midden hiervan kunt u regelmatig genieten van de uitvoerende kunstvormen, van klassieke muziek tot jazz, van poëzie tot singer-songwriters.

Bezoek het museum

Huidige tentoonstelling

Tjibbe Hooghiemstra – Water

Tjibbe Hooghiemstra (1957) is al jarenlang gefascineerd door water. Zijn werk gaat niet alleen over water als verschijnsel, maar neemt het in de meest brede zin als inspiratie. Van vroegere ontdekkingsreizen en de ontwikkeling van zeekaarten, tot nieuwe bevindingen...

Bezoek het museum

  • Museum De Buitenplaats is van dinsdag t/m zondag, van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken.
  • Voorafgaand aan uw bezoek kunt u een e-ticket met tijdslot aanschaffen. Dit is niet verplicht, u kunt ook ter plaatse een ticket kopen.
  • Een entreebewijs voor Museum De Buitenplaats geeft toegang tot het Museumpaviljoen, Nijsinghhuis en de Museumtuin. Rondleidingen dienen apart geboekt te worden.
  • Ga naar Coronamaatregelen om te zien welke maatregelen Museum De Buitenplaats heeft getroffen om ervoor te zorgen dat u het museum veilig kunt bezoeken of bezoek de pagina Veelgestelde Vragen voor algemene informatie.
  • Ga naar Plan uw bezoek voor meer informatie over openingstijden en entreeprijzen.

Eerdere tentoonstellingen

Verstild Bezit – Het Depot Belicht

Verstild Bezit – Het Depot Belicht

Museum De Buitenplaats presenteert een selectie van stillevens en beelden van verstilling uit de eigen collectie. De tentoonstelling Verstild Bezit – Het Depot Belicht brengt kunstwerken onder de aandacht die lang onopgemerkt in het depot zijn gebleven. Het is voor...

Lees meer
Ogentroost – Uit de kunstcollectie van het UMCG

Ogentroost – Uit de kunstcollectie van het UMCG

24 april t/m 30 oktober 2022   Museum De Buitenplaats toont in deze tentoonstelling een keuze uit de collectie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). In deze selectie zijn ruim veertig werken te zien waarin het landschap centraal staat. Wat in...

Lees meer

Plan een bezoek bij De Buitenplaats

Om uw bezoek zo prettig mogelijk te laten verlopen, bekijk ter voorbereiding de pagina’s Veelgestelde vragen en Plan uw bezoek.