Marcel Worms Chopin Museum De Buitenplaats

Zondag 4 november: Marcel Worms Inspired by Chopin

zondag 4 november 2018, 14.00-15.00 uur speelt Marcel Worms werk van Frédéric Chopin en muziek die is beïnvloed en geïnspireerd door deze Poolse componist. Aanleiding is de uitgave van zijn nieuwste cd Inspired by Chopin in februari van dit jaar.

Het programma geeft een beeld van het rijke pianorepertoire dat op een of andere wijze schatplichtig is aan het werk van de pianocomponist bij uitstek, Frédéric François Chopin.

De meeste componisten zijn bij hun leven slechts in kleine kring bekend. Een klein gedeelte van hen verwerft na hun dood alsnog roem. Sommigen genieten als ze nog componeren brede bekendheid maar worden na hun dood al snel weer vergeten. Een kleine minderheid is al legendarisch voor ze sterven, waarna hun statuur vaak nog verder stijgt. Maar werkelijk zeldzaam zijn de componisten, die niet alleen voor en na hun overlijden beroemd zijn maar ook vele generaties na hen beïnvloeden, die de instrumentale techniek vernieuwen en verbreden, voor wie tombeaus, hommages en souvenirs gecomponeerd worden en aan wiens erfenis zich vrijwel geen collega geheel kan onttrekken. Tot die buitencategorie behoort, naast Johann Sebastian Bach, ook Frédéric Chopin.

Chopins generatiegenoten maar vooral de daarop volgende generatie bewerkten het oeuvre van Chopin op allerlei manieren voor zeer uiteenlopende instrumenten en bezettingen. Met name de mazurka’s waren geliefd materiaal voor transcripties. De invloed van Chopin op Poolse componisten was groot maar ook daarbuiten werkte die invloed door. Schumann en Liszt behoorden tot de belangrijkste bewonderaars van Chopin en gaven onvoorwaardelijk diens invloed op hun eigen werk toe.

In Spanje klinkt Chopins muziek door bij componisten als Albéniz, de Falla en Granados, in Frankrijk bij Fauré en Duparc en later bij Debussy en Poulenc. En, een recenter voorbeeld, de Amerikaan George Crumb gebruikte drie fragmenten uit  Chopins Fantaisie-Impromptu in zijn Makrokosmos uit 1972.

Marcel Worms (1951) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen in l987 specialiseerde hij zich in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide.

Vanaf 2002 houdt de pianist zich bezig met het pianowerk van Federico Mompou.

Vanaf 1993 tot heden maakte Marcel Worms 18 solo cd’s, waaronder cd’s met Bachs Goldbergvariatiesin combinatie met Metamorphosis van Philip Glass, met pianowerk van de Braziliaanse componist Francisco Mignone, met klassieke Caraïbische dansen, met de cyclus De Jaargetijden van de Letse componist Pēteris Vasks en met werk van Erik Satie  Op de cd Jazzettes is hij met violiste Ursula Schoch te horen in door jazz beïnvloedde muziek voor viool en piano uit het interbellum.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »