Olivier Greif Ensemble Museum De Buitenplaats

Zondag 25 november Olivier Greif Ensemble

Zondag 25 november 14.00 - 15.00 uur

Het Olivier Greif Ensemble is een internationale groep jonge musici. De kern wordt gevormd door Victoria Dmitrieva, piano; Anne-Elise Thouvenin, cello en Jesùs Jiménez Abril, viool.

Het trio ontleent zijn naam aan Olivier Greif, een ten onrechte bijna vergeten componist. Hij werd geboren in 1950 in Parijs uit Pools-Joodse ouders; zijn vader was een overlevende van Auschwitz. Dat bracht Olivier Greif ertoe om voor een aantal van zijn composities de Holocaust als thema te kiezen, zoals Lettres de Westerbork, op teksten uit de brieven van Etty Hillesum.

Olivier Greif werd, vermoedelijk ten gevolge van darmkanker, niet ouder dan 50. Hij overleed in 2000. Vooral in de laatste tien jaar van zijn tamelijk korte leven schreef hij  intense en duistere muziek. Samen met zijn familie probeert Anne-Élise Thouvenin de muziek van Greif meer bekendheid te geven. Daartoe richtte ze samen met pianiste Victoria Dmitrieva en violist Jesus Jimenez het Olivier Greif Ensemble op. De drie musici leerden elkaar kennen aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

In verband met het vertrek van Jesùs, die per 12 november een orkestbaan gekregen heeft in Spanje en die speciaal terugkomt naar Nederland voor dit concert, is gekozen voor een vrolijk en licht programma met stukken die het trio ooit opnam voor zijn cd.

Daarmee is dit concert tevens een symbolische afsluiting van het Olivier Greif Trio in deze samenstelling.

Programma:

J. Turina (1882-1949) piano trio No. 2, h-moll, op. 76 I. Lento - Allegro molto moderato II. Molto vivace III. Lento - Andante mosso - Allegretto

G. Fauré (1845-1924) piano trio d-moll, op. 120 I. Allegro ma non troppo II. Andantino III. Allegro vivo

O. Greif (1950-2000) uit piano trio op. 283 III. Romanze. Andante elegiaco IV. Alla breve

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »