Nico Laan

Schone Schijn

21 juni t/m 21 september 2014

Denk aan de microscoop en telescoop, waarmee we dankzij denken en puzzelen werelden kunnen blootleggen, die met het blote oog zelf niet waarneembaar zijn. Hierna neemt de beschildering van plafonds in paleizen en kerken een enorme vlucht. Dwars door de architectuur heen kijk je een adembenemende mythologische wereld in, of een ideale godenhemel. 

In Nederland is de Beeldenstorm dan net achter de rug. Spielereien van kunstenaars zien we hier vooral terug in stillevens, voor thuis aan de muur. In de 17e eeuw zijn deze razend populair, en in de jaren ´80 van de 20e eeuw herwaarderen schilders als Matthijs Röling en Wout Muller deze erudiete vorm van spelen met wetenschap. In het Nijsinghhuis schilderen zij menselijke huid met doorschijnende olieverf, suggereren van stenen beelden in niet~bestaande nissen, schilderen marmeringen op stuc, omgeklapte perspectieven, noem maar op. Zij zijn het, die in het Nijsinghhuis door Henk van Os worden uitgenodigd om de grote wand in de Aula van het Academiegebouw in Groningente komen beschilderen.

In de Museumzaal wordt hun werk aangevuld met dat van onder andere Bart Schoonenberg (illusionisme op metersgrote schaal) Marius van Dokkum (‘hedendaagse gouden eeuwer’ die humor in zijn werk legt), Ton de Laat (pure illusionist), Johan Scherft (driedimensionale schilderingen in verschillende technieken) en Rob Møhlmann.

In de zaal kan ieder die zich jong voelt, aan de slag met illusionisme in de beeldende kunst. Lang leve de optische correctie!

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »