Anita Walsmit Sachs Museum De Buitenplaats

Planten op reis. Anita Walsmit Sachs e.a.

16 september t/m 6 januari 2019

Museum De Buitenplaats haalt buiten naar binnen met de tentoonstelling Planten op reis. Anita Walsmit Sachs e.a., een expositie met botanische tekeningen van planten én hun reisverhalen. Ooit brachten plantenverzamelaars de planten mee vanuit verre oorden, in de hoop op economisch gewin, als basis voor medicijnen of als souvenir.

Er zijn legio spannende en boeiende verhalen te vertellen over de manier waarop planten over de wereld verspreid raakten. Met dit idee als uitgangspunt benaderde botanisch kunstenaar en initiatiefnemer van deze tentoonstelling Anita Walsmit Sachs zes gerenommeerde internationale botanisch kunstenaars uit om enkele planten met een verhaal te tekenen. Planten op reis toont werken van: Anita Walsmit Sachs (Nederland), Beverly Allen (Australië), Carol Woodin (Verenigde Staten), Helen Allen (Groot-Brittannië), Jee-Yeon Koo (Zuid-Korea), Vicky Thomas (Zuid-Afrika) en Mieko Ishikawa (Japan).

Aanleiding voor de tentoonstelling is de tuin van Museum De Buitenplaats. Deze bestaat uit een klassieke Baroktuin met Appelhof en een modern aangelegde tuin als schakel tussen het historische Nijsinghhuis en het modern vormgegeven museumpaviljoen. Ook in deze tuin zijn uitheemse planten te vinden. Voorbeelden zijn Hosta (hartlelie) waarvan de herkomst in Noordoost-Azië ligt, Persicaria (duizendknoop) uit de Himalaya, Anemone hupehensis japonica (herfstanemoon) uit China en Japan, Cimicifuga (zilverkaars) uit de berggebieden van Japan en Fuchsia magellanica gracillis (bellenplant) uit Chili.

Bij de tentoonstelling verschijnt een geïllustreerde tentoonstellingsgids.

Anita Walsmit Sachs zal gedurende de looptijd van de tentoonstelling een aantal workshops over botanische tekenkunst geven. Meer informatie hierover vindt u binnenkort op onze website.