OTHER - LANDS | Jack B Yeats + Nick Miller

3 oktober t/m 31 januari 2021

In 2017 en 2018 bracht Museum De Buitenplaats twee tentoonstellingen naar The Model in Sligo, Ierland. Een van de voorwaarden van deze samenwerkingen was dat het museum ook werk uit de collectie van The Model kon tonen in Nederland. Een van de meest bekende schilders van Ierland uit het begin van de twintigste eeuw is Jack B. Yeats, de broer van de beroemde dichter William B. Yeats. The Model in Sligo heeft uit een schenking de grootste collectie kunstwerken van deze kunstenaar in zijn bezit. De expressionistische werken laten het Ierland aan het eind van de 19e en begin van de 20ste eeuw voelen. De soms politiek getinte onderwerpen herinneren aan de woelige geschiedenis van dit land. Tegelijkertijd komt de prachtige natuur uit de omgeving van Sligo ruim aan bod. De tentoonstelling bestaat uit twee delen. In het tweede deel wil het museum een hedendaagse blik op de Ierse natuur bieden door schilderijen van Nick Miller te tonen. Deze passen in expressie goed bij het oeuvre van Jack B. Yeats.

Jack B Yeats, Leaving the Far Point, 1946