NUCLEUS, de verbeelding van wetenschap

8 oktober t/m 3 december 2017

Voor het eerst werkt Museum De Buitenplaats in Eelde samen met Noorderlicht. Van 7 oktober t/m 3 december 2017 is het museum een van de zeven locaties van de 24e Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie ‘NUCLEUS | de verbeelding van wetenschap’.

De fotomanifestatie NUCLEUS ('de kern') gaat over wetenschap en de verbeelding ervan door fotografen en kunstenaars. De tentoonstellingen staan in het teken van de menselijke drang om de wereld om ons heen te willen begrijpen en beheersen. Museum De Buitenplaats toont het werk van een aantal vooraanstaande internationale fotografen, wier projecten zich op het snijvlak van kunst en wetenschap bevinden: Caleb Charland (VS), Tjibbe Hooghiemstra (NL), het duo Kahn/Selesnick (VS) en Ulrike Schmitz (DE).

In de fotoserie Back to Light (2010-doorlopend) toont de Amerikaanse fotograaf Charland verschillende fruitsoorten die tot alternatieve batterijen omgetoverd zijn. Het project raakt aan onze voortdurende nieuwsgierigheid naar hoe de wereld werkt en de huidige globale zoektocht naar duurzame energiebronnen. Voor de serie BioGraphs (2009) liet Charland bacteriën los op een fotografische film. Dit resulteerde in fascinerende abstracte landschappen, die de levenscycli van bacteriën verbeelden.

In de selectie fotografische werken De verbeelding van de kosmos (2011-2016) toont beeldend kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra de mogelijkheid om ruimte door middel van beelden te kunnen lezen. De directe en impulsieve foto’s tonen een illusie van de werkelijkheid en lijken meer als denkbeelden dan als picturale beelden te werken. Hooghiemstra gebruikt zijn camera niet als reproductietechniek, maar als tekengereedschap.

In Mars Adrift on the Hourglass Sea (2010) toont het Amerikaanse duo Kahn & Selesnick, bestaande uit Nicholas Kahn en Richard Selesnick, een ineengestorte beschaving op Mars. Fotomozaïeken van het Martiaanse landschap, geschoten tijdens NASA-expedities, worden gecombineerd met eigen beelden van de woestijnen in Nevada en Utah. Met de vreemde beelden refereert het Amerikaanse duo aan samenlevingen in crisis.

In 2013 werd de genetische samenstelling van de neanderthaler, inmiddels 39.000 jaar uitgestorven, in kaart gebracht. Sindsdien proberen wetenschappers dit genoom kunstmatig in een menselijke stamcel te reproduceren die in theorie in een menselijke surrogaatmoeder kan worden geplaatst. De (weder)geboorte van een neanderthaler is dus een serieuze mogelijkheid. In haar serie The Missing Link (2013-2015) gebruikt Ulrike Schmitz dit gegeven als startpunt voor een surreële reflectie op onze veranderende plaats in de evolutionaire geschiedenis.

Het is mogelijk om een passe-partout voor de vijf locaties in Groningen aan te schaffen. In Museum De Buitenplaats krijg je 40% korting op de entreeprijs van de NUCLEUS-expositie op vertoon van het passe-partout. Daarnaast geeft de Museumkaart gratis toegang tot deze tentoonstelling. De NUCLEUS-exposite in KINK in Assen is gratis toegankelijk. Passe-partouts zijn online via de website van Noorderlicht te koop of bij de deelnemende locaties (KINK uitgezonderd). Ter gelegenheid van de manifestatie verschijnt een publicatie in het Nederlands en in het Engels. 

 

 

Logo Provincie Drenthe Museum De Buitenplaats

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »