De Appel. Tussen schuld en onschuld

24 september t/m 27 november 2016

LET OP: Omdat deze tentoonstelling kostbare werken bevat, gaat de entreeprijs gedurende deze expositie omhoog van €9,- naar €10,-. U krijgt bij bezoek wel een mooi gidsje met beschrijvingen van de kunstwerken.
Museumkaarthouders betalen een toeslag van €1,-. Vrienden zijn nog steeds gratis.  

Deze tentoonstelling gaat over de appel en de wijze waarin en wijze waarop hij voorkomt in de schilderkunst en beeldhouwkunst. Daarnaast gaat deze tentoonstelling ook in op de rol van de appel in bekende verhalen. Een voorbeeld van een plek waar appels en kunst worden gecultiveerd is Museum De Buitenplaats. Op deze locatie is er een sterke band tussen kunst en natuur in het algemeen en tussen de mens en de appel in het bijzonder. 300 jaar geleden stond er op dezelfde plek waar nu de appelboomgaard is geplant, een appelhof met verschillende appelrassen. Het hebben van een appelhof bij een buitenplaats was een teken van rijkdom. 

Kunst

In de westerse en niet-westerse kunstgeschiedenis hebben kunstenaars verfijnde weergaven gemaakt van tuinen en fruit. Het zijn werken die door de eeuwen heen zijn gekoesterd en bewonderd. Terwijl de enorme aantrekkingskracht van de appel een constante is gebleven, veranderde door de eeuwen heen de wijze waarop kunstenaars deze portretteerden. Daarbij verschilde de weergave van de appel van land tot land en reflecteerde deze over het algemeen de culturele verhouding van de mens met de natuurlijke wereld om hem heen. 

Betekenissen

De cyclus van het leven en de seizoenen, de rol van de appel in de mythologie en de christelijke symboliek en de representatie van zowel aarde als kosmos, maar ook de rol van de appel als de weergave van macht en onschuld in portretten komen in de tentoonstelling aan bod. Daarnaast is er aandacht voor de symboliek van de appel in het dagelijks leven en in stillevens. Binnen de thema’s wordt ook aangetoond hoe de appel in verschillende tijden wordt gerepresenteerd.

 

Voor deze tentoonstelling vroeg Museum De Buitenplaats Dr. Inessa Kouteinikova als gastconservator op te treden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »