Of Beasts and Beings – Tekeningen en sculpturen van Hans Lemmen

20 juni t/m 6 september 2015

Zijn tekeningen zijn poëtisch, tonen humor en relativeringsvermogen.

Voor Hans Lemmen is de mens een paradoxaal wezen. De paradox ligt in het feit dat mensen worden beheerst door rede én emotie/instinct. De basis van de menselijke geschiedenis werd gelegd toen de hersenen diersoort zich in een snel tempo begon te ontwikkelen. In Lemmen’s woorden: de verovering van de wereld door deze soort was toen nog slechts een kwestie van tijd. De ondergang van deze soort is ook slechts een kwestie van tijd. Het overschot aan succes leidt tot onevenwichtigheid: verdwijning en verplaatsing van andere soorten en uiteindelijk onze eigen verdwijning. Dit is een catastrofe vanuit menselijk oogpunt, maar voor andere soorten zijn mensen een gigantische natuurramp. Dit alles is een evolutionair proces, waarbij, volgens Hans Lemmen, begrippen als 'goed' en 'fout' niet relevant zijn. 
Dit betekent niet automatisch dat het menselijke verhaal is een somber verhaal is. Integendeel, Lemmen's tekeningen zijn poëtisch en vol humor en hebben het vermogen om de dingen in perspectief te zetten. Ze drukken ook bedreiging, eenzaamheid en vriendschap uit. Zoals hij zelf zegt, ziet hij 'mensen als dieren, dieren als mensen: ze lijden, ploeteren en zijn constant op zoek naar veiligheid, kortom: ze zijn in leven!’.

Of Beasts and Beings is de tweede tentoonstelling in de nieuwe programmering in Museum De Buitenplaats. Een van de aandachtspunten is dat er regelmatig aandacht zal worden geschonken aan kunstenaars die werken op papier. De expositie wordt op zaterdag 20 juni 2015 om 16:00 uur geopend met een performance van geluidskunstenaar en componist Armeno Alberts. Alberts werkt regelmatig samen in projecten met Hans Lemmen. Speciaal ter gelegenheid van deze tentoonstelling bracht Hans Lemmen een tijdelijke muurschildering aan in het vernieuwde museumcafé.

De eerste tentoonstelling van het werk van Hans Lemmen was in 2003 in het Gemeentemuseum in Den Haag. Daarna volgden vele exposities in Nederland en het buitenland. Daarnaast maakte hij vele werken in opdracht voor diverse particulieren, overheden en bedrijven. Zijn meest recente tentoonstelling was in Musée de la Chasse et de la Nature in Parijs (solo-tentoonstelling) en een groepstentoonstelling Beating around the Bush #1 in het Bonnefantenmuseum in Maastricht met werken van Francis Alys, Patrick Van Caeckenbergh, Peter Doig, Luciano Fabro, Anselm Kiefer, Mark Manders en anderen.

Het werk van Hans Lemmen bevindt zich in collecties van vele musea waaronder het Bonnefantenmuseum in Maastricht, het Gemeentemuseum in Den Haag, Het Domein in Sittard en Museum Beelden aan Zee in Den Haag. Zijn werk is tevens opgenomen in verschillende privé- en bedrijfscollecties.

Bij deze tentoonstelling verscheen een catalogus die mede mogelijk werd gemaakt door Stichting Beringer Hazewinkel.Museum De Buitenplaats wordt ondersteund door de Provincie Drenthe, Gemeente Tynaarlo en Stichting Beringer Hazewinkel.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »