Albert Moore, Kingcups, York Art Gallery

Albert Moore. Over schoonheid en esthetiek

10 december t/m 19 maart 2017

Vanaf de winter in 2016 tot in de lente in 2017 organiseren Museum De Buitenplaats en York Art Gallery (UK) in York een expositie die gewijd is aan de negentiende-eeuwse schilder Albert Moore (1841-1893). Het is de eerste keer dat zijn werk in een monografische expositie getoond wordt sinds zijn dood in 1893. Nog niet eerder was er een solotentoonstelling van deze in York geboren kunstenaar in Nederland te zien.

De tentoonstelling toont naast de artistieke ontwikkeling van zijn werk ook de zoektocht naar schoonheid en esthetiek van Albert Moore, die bevriend was met McNeill Whistler (1834-1903). Whistler was de eerste kunstenaar die het japonisme introduceerde in Engeland. Mede door de opkomst van de handel met Japan, werden veel Engelse kunstenaars geïnspireerd door de objecten die vanuit dit land werden meegenomen, zoals Japans porselein, waaiers en de prentkunst van Hokusai.

Moore streefde als een van de eerste Engelse schilders naar 'art for art's sake' ofwel 'kunst omwille van de kunst'. Zoals vele tijdgenoten, waaronder Sir Alma-Tadema (1836-1912), baseerde hij zijn prachtige vrouwen op sculpturen uit de klassieke oudheid. In tegenstelling tot Alma-Tadema combineerde hij elementen uit de klassieke oudheid met decoratieve elementen uit zijn eigen tijd. Deze tentoonstelling is een must-see voor iedereen die van negentiende-eeuwse kunst houdt en een bezoek aan Museum De Buitenplaats bijvoorbeeld wil combineren met de Alma-Tadema tentoonstelling in Leeuwarden. 

De tentoonstelling over de uit York afkomstige schilder is tot en met zondag 19 maart 2017 te bezichtigen in Eelde en zal daarna doorreizen naar York (Verenigd Koninkrijk) waar de expositie van 13 april tot en met 1 oktober 2017 te zien is. 

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Rabobank, Provincie Drenthe, Gemeente Tynaarlo en Stichting Beringer Hazewinkel.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »