Het kunstwerk Ochtend aan het wad van Anke Roder, gebruikt als campagnebeeld voor de tentoonstelling "Ogentroost"

Recept Ierse Brack

Recept Ierse Brack

We serveren jullie een recept voor Ierse Brack. In Ierland wordt deze traditionele fruitcake vaak tijdens vieringen of tijdens de thee gegeten. Traditioneel worden ook kleine voorwerpen als munten of ringen met de cake meegebakken. Degene die het stuk cake met het voorwerp vindt zal dan de volgende zijn die trouwt, of in het geval van de munt zal hij of zij overgoten worden met geluk.

Ingrediëntenlijst:

  • vijf bitterkoekjes, in kleine stukjes gebrokkeld of gesneden
  • een appel, geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 150 gram rozijnen
  • 150 gram lichte basterdsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 ml karnemelk
  • een halve citroen, rasp en sap
  • een zakje bakpoeder (7 gram)
  • springvorm
  • bakpapier
  • een beetje olie
  • eventueel jam en blauwe bessen voor topping

Bereiding

  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen met olie
  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Weeg en meet de ingrediënten af
  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en spatel deze met de hangd tot een mooi beslag. NB. Liever te kort dan te lang mengen. Zodra de bloem is opgelost is het voldoende
  • Doe het mengsel in de springvorm en verdeel deze goed over de bodem. Probeer het oppervlak zo egaal mogelijk te maken
  • Stop het mengsel met de springvorm in de oven gedurende 45 minuten op 160 graden.
  • Laat na 45 minuten de brack afkoelen op een rooster (eventueel kan de brack daarna ingevroren worden)
  • Top de brack eventueel met jam en blauwe bessen en serveer met een heerlijk kopje thee of koffie

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het ons dan vooral weten via Facebook of Instagram. Heb je de Ierse Brack gemaakt, stuur een foto naar ons. Dat vinden we leuk! Voor nu alvast: Eet Smakelijk!