Het kunstwerk Ochtend aan het wad van Anke Roder, gebruikt als campagnebeeld voor de tentoonstelling "Ogentroost"

Recept Australische Lamingtons

Recept Australische Lamingtons

Lamingtons zijn Australische gebakjes van spongecake, die omhuld zijn met chocoladeglazuur en daarna door kokosschaafsel zijn gerold. In Australië vind je dit gebakje bij bijna iedere bakker en supermarkt, terwijl het bij ons eigenlijk niet bekend is. Je kunt de lamingtons zo groot of klein maken als je wilt.

Ingrediëntenlijst
Voor de cake
3 eieren
220 gr bastardsuiker
3.5 theelepel bakpoeder
1 tl vanille-extract
260 gr bloem
125 gr boter, gesmolten en weer wat afgekoeld
125 ml melk
Voor het chocoladeglazuur

100 ml kokend water
15 gr boter
480 gr poedersuiker
22 gr cacaopoeder

Verder nodig

300-400 gr geraspte kokos

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in en bekleed deze met bakpapier. Doe de boter met de suiker, het zout en vanille-extract in een kom. Klop dit ongeveer 2 minuten, tot het mengsel als een wit lint van de gardes afloopt. Voeg eieren een voor een aan mengsel. Zeef de bloem in delen boven het schuimige eimengsel en spatel dit door het beslag. Probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden. Giet het beslag in de bakvorm en strijk het glad. Bak de cake in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake na het bakken 10 minuten afkoelen in de vorm. Keer de cake om op een rooster en laat deze op zijn kop verder afkoelen.
Doe het water met de boter in een steelpan en verhit deze tot de boter gesmolten is. Meng in een kom de poedersuiker met het cacaopoeder en giet het hete melkmengsel daarbij. Mix dit door tot een glanzend en egaal chocoladeglazuur. Haal de cakejes één voor één door het chocoladegalzuur en rol deze direct daarna door de geraspte kokos. Plaats de lamingtons op een stuk bakpapier tot de buitenkant stevig is geworden.
Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het ons vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je de lamingtons gemaakt, deel het dan met de #museumdebuitenplaats. Dat vinden we leuk!