Ivo Meinen Museum De Buitenplaats

NESKO Lunchconcert

Maandag 16 april
12:00 uur

Lunchconcert met het Nederlands Studenten Kamer Orkest. Onder leiding van een gerenommeerde dirigent studeren de leden van het orkest een programma in dat door het NESKO-bestuur en de dirigent wordt samengesteld. In 2018 is de dirigent Ivo Meinen.

 Het programma dat het Nesko dit jaar speelt, staat geheel in het thema ‘Nesko Vol verhalen’.

Op het programma staan delen uit: Dances of Galánta, van Zoltán Kodály en een deel uit de 3e symfonie ‘De Schotse’, van Felix Mendelssohn

 Kodály groeide op in de streek Galánta, en vertelde eens dat er in die tijd een bekende gypsy band was waar hij als kind graag naar luisterde. Naar eigen zeggen was dat het eerste muzikale samenspel dat hij aanschouwde. Dances of Galánta is gebaseerd op thema’s en verhalen van die oude gypsy band, en andere muziek uit de streek.

Ook Mendelssohn schetst in zijn symfonie een verhaal dat bijna tastbaar wordt na het lezen van het volgende citaat. “In de diepe schemering gingen we vandaag naar het paleis waar de geliefde koningin Mary woonde. De kapel heeft geen dak meer. Bij het gebroken altaar waar Mary tot koningin van Schotland werd gekroond, groeit nu gras en klimop. Alles is verwoest, vervallen en het heldere hemelwater  gutst naar binnen. Ik denk dat ik daar het begin van mijn ‘Schotse’ Symfonie heb gevonden.”

Dit citaat is uit een brief die Felix Mendelssohn schreef waarin hij vertelt hoe hij in Schotland geïnspireerd raakte tot het schrijven van zijn 3e symfonie.

Het Nesko wordt ieder jaar opnieuw samengesteld uit zo'n 45 ambitieuze studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen die naast hun studie op hoog niveau muziek maken. Het Nesko wil graag een  podium bieden aan jong talent. Ieder jaar krijgt daarom een jonge, talentvolle musicus de gelegenheid om met het orkest te soleren. Tevens neemt het Nesko graag opdrachtcomposities op in zijn programma, om op deze manier ook jonge componisten de kans te geven hun muziek uit te laten voeren. 

Voor meer informatie en de kaartverkoop ga naar: www.nesko.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »