Anita Walsmit Sachs Museum De Buitenplaats

Nu te zien: Planten op reis

T/m 6 januari 2019 presenteert Museum De Buitenplaats Planten op reis. In deze expositie van botanische tekeningen van planten en hun reisverhalen toont het museum werken van zeven gerenommeerde botanisch kunstenaars: Anita Walsmit Sachs (Nederland), Beverly Allen (Australië), Carol Woodin (Verenigde Staten), Helen Allen (Groot-Brittannië), Jee-Yeon Koo (Zuid-Korea), Vicki Thomas (Zuid-Afrika) en Mieko Ishikawa (Japan).

Ooit brachten plantenverzamelaars planten mee uit verre oorden, vanuit de hoop op economisch gewin, als basis voor medicijnen of als souvenir. Gaandeweg raakten deze nieuwkomers ingeburgerd in tuinen en parken. Er zijn legio spannende verhalen te vertellen over de manier waarop planten over de wereld verspreid raakten. Met dit idee als uitgangspunt benaderde initiatiefneemster van deze tentoonstelling, Anita Walsmit Sachs (botanisch kunstenaar en oprichter van de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland), botanisch kunstenaars uit haar netwerk om enkele planten met een verhaal te tekenen; een verhaal over hoe de plant in hun land terecht is gekomen of een persoonlijk verhaal.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de tuin van Museum De Buitenplaats. Voorbeelden zijn Hosta (hartlelie) waarvan de herkomst in Noordoost-Azië ligt, Persicaria (duizendknoop) uit de Himalaya, Anemone hupehensis japonica (herfstanemoon) uit China en Japan, Cimicifuga (zilverkaars) uit de berggebieden van Japan en Fuchsia magellanica gracillis (bellenplant) uit Chili.

Beeld: Anita Walsmit Sachs, Acer palmatum, aquarel op papier, 60 x 45 cm