Nu te zien in Museum De Buitenplaats: Nicolaas Wijnberg. De hoge hoed van Wijnberg

22 juni t/m 22 september 2019

In Nicolaas Wijnberg. De hoge hoed van Wijnberg toont Museum De Buitenplaats schilderijen, werken op papier en ontwerpen voor het theater uit het oeuvre van de kunstenaar Nicolaas Wijnberg (1918-2006). De geselecteerde werken zijn allen uitgevoerd in de voor Wijnberg kenmerkende kleurrijke, figuratieve stijl. Ze tonen zijn levensvreugde, zijn liefde voor landschappen, eten, naakten en stillevens, en zijn passie voor andere kunstdisciplines, zoals ballet en theater.

Nicolaas Wijnberg heeft gedurende zijn lange leven een veelzijdig en omvangrijk oeuvre opgebouwd. Hij maakte niet alleen schilderijen en werken op papier, maar ook illustraties, boekontwerpen, mozaïek, monumentaal werk en ontwerpen voor theaterdecors en -kostuums. Zijn kunst ontroert, is direct leesbaar en spreekt tot de verbeelding. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer er valt te ontdekken.

In de begindagen van Museum De Buitenplaats gaf Wijnberg advies over het kunstbeleid van het museum en werd er een tentoonstelling met zijn werk georganiseerd. In de collectie van het museum zijn verschillende werken van hem opgenomen. Doordat zijn oeuvre een breed scala aan kunstdisciplines beslaat, sluit het aan bij de wens van Janneke van Groeningen, mede-oprichtster van Museum De Buitenplaats, om in het museum een podium te bieden aan alle kunstvormen.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Janine Wijnberg en Klaas Wijnberg, Marijn Schapelhouman (voorheen senior conservator tekeningen Rijksmuseum Amsterdam) en Joke van Pelt (gastdocent Academie voor Theater en Dans, voorheen conservator Theater Instituut Nederland).