Nijsinghhuis

Dit fraai gerestaureerde zeventiende-eeuwse Rijksmonument vormde het uitgangspunt voor Museum De Buitenplaats. Initiatiefnemers van dit museum zijn de eigenaars-bewoners van het Nijsinghhuis, Jos en Janneke ( † 2007) van Groeningen-Hazenberg.

Een aantal ruimtes in het Nijsinghhuis is in de loop der jaren beschilderd door figuratief werkende kunstenaars. Matthijs Röling startte in 1983 met de 'blauwe zaal'. Daarna volgden de bibliotheek en later de wanden van de entreehal. Eerder al voorzag hij hier samen met Wout Muller het plafond van een sterrenhemel.

Wout Muller schiep in het achterhuis een erotisch kabinet. De ramen van dit kabinet kijken uit op de tuin, prominent aanwezig op de geschilderde panelen.

Pieter Pander voorzag de achterwand van het koetshuis van een wandschildering. Verder beschilderden Clary Mastenbroek en Olga Wiese elk een vertrek in het bovenhuis.

RTV Drenthe maakte een mooie reportage over ons Nijsinghhuis. U kunt deze hier bekijken.

Daarnaast was het Nijsinghhuis op maandag 11 december 2017 in het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten te zien. In deze aflevering geeft Jos van Groeningen een rondleiding door het Rijksmonument uit 1654 waar hij tot op heden in woont. U kunt het fragment hier terugkijken.

Het Nijsinghhuis bezoeken

Het Nijsinghhuis is uitsluitend met een rondleiding te bezoeken. De kosten voor een rondleiding door het Nijsinghhuis zijn € 9,- p.p. 

Voor deze rondleiding dient u zich van te voren in te schrijven, dit kan via de e-mail op [email protected] of telefonisch op werkdagen van 09:00-13:00 uur op 050 309 5818. 

Omdat het Nijsinghhuis een historisch pand is met veel trappen en opgangen is het helaas niet toegankelijk voor rolstoel- en rollatorgebruikers. 

Wegens omstandigheden is het Nijsinghhuis tot nader order gesloten. Naar verwachting is het huis vanaf februari 2019 weer met rondleidingen te bezoeken. Binnenkort volgt hierover meer informatie. Mocht u vragen hebben dan kunt u contact met ons openmen via [email protected] en op werkdagen via 050 309 5818.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »