Bezoek het Nijsinghhuis

Het Nijsinghhuis is op vrijdagen en op de hieronder vermelde zaterdagen om 11.30, 13.00 en 14.30 met een rondleiding te bezoeken. Zaterdagen: 4 januari, 15 februari, 22 februari, 29 februari, 25 april en 3 mei. Reserveren is noodzakelijk: [email protected] / 050 309 5818 (werkdagen van 9 tot 17). 

Reserveren: [email protected] / 050 309 5818 (werkdagen van 9 tot 17). 

Omdat het Nijsinghhuis een historisch pand is met veel trappen en opgangen is het helaas niet toegankelijk voor rolstoel- en rollatorgebruikers. 

Nijsinghhuisarrangement

U kunt uw bezoek aan het Nijsinghhuis desgewenst combineren met een lunchaanbieding in het museumcafé. De lunch bestaat uit soep, een sandwich, koffie, thee, melk of karnemelk. In dat geval betaalt u voor de rondleiding in combinatie met de lunchaanbieding 19,00. U kunt bij het reserveren van uw rondleiding aangeven of u van de lunchaanbieding gebruik wilt maken

Het Nijsinghhuis

Het Nijsinghhuis werd in 1971 voor het symbolische bedrag van 1 gulden door het echtpaar Jos en Janneke van Groeningen gekocht. Met de koop verplichtten de Van Groeningens zich het huis te restaureren volgens de eisen van de Rijksdienst voor Monumentenzorg, waar het sinds 1965 als zodanig was geregistreerd. In 1972 startte het echtpaar met de renovatie van het huis en de aanleg van de tuin.

Jos en Janneke van Groeningen deden in het Drents Archief veel onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van het huis. Zij vermoedden dat het huis in zijn huidige omvang dateert uit 1654. Tot 1670 woonde er de familie Alting, waarna de familie Nijsingh het overnam die het een eeuw lang bewoonde. Andere bewoners volgden in de periode van 1769 – 1893. Van 1896 -1938 diende het als gemeentehuis van de gemeente Eelde.

Behalve de restauratie van het Nijsinghhuis, volgden in de jaren tachtig van de vorige eeuw de wandschilderingen van de Noordelijke Realisten. Matthijs Röling startte in 1983 met de 'blauwe zaal'. Daarna volgden de bibliotheek en later de wanden van de entreehal. Eerder al voorzag hij hier samen met Wout Muller het plafond van een sterrenhemel. Wout Muller schiep in het achterhuis een erotisch kabinet. De ramen van dit kabinet kijken uit op de tuin, prominent aanwezig op de geschilderde panelen. Pieter Pander voorzag de achterwand van het koetshuis van een wandschildering. Verder beschilderden Clary Mastenbroek en Olga Wiese elk een vertrek in het bovenhuis.

Tot eind 2018 werd het Nijsinghhuis bewoond door de familie Van Groeningen. Met het overlijden zowel Jos van Groeningen (2018) als Janneke van Groeningen-Hazenberg (2007) is het Nijsinghhuis door hun schenking aan Museum De Buitenplaats een volwaardig onderdeel geworden van het museumcomplex. 

Voormalig bewoner Jos van Groeningen vertelt 

De heer Jos van Groeningen woonde tot zijn overlijden in 2018 in het Nijsinghhuis. Speciaal voor de kijkers van het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten gaf hij een rondleiding door het huis. U kunt het fragment (9 min.) uit de aflevering van 11 december 2017 hier terugkijken.

Ook RTV Drenthe maakte een mooie reportage over het Nijsinghhuis. U kunt deze hier bekijken.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »