Nijsinghhuis

Dit fraai gerestaureerde zeventiende-eeuwse Rijksmonument vormde het uitgangspunt voor Museum De Buitenplaats. Initiatiefnemers van dit museum zijn de eigenaars-bewoners van het Nijsinghhuis, Jos en Janneke ( † 2007) van Groeningen-Hazenberg.

Een aantal ruimtes in het Nijsinghhuis is in de loop der jaren beschilderd door figuratief werkende kunstenaars. Matthijs Röling startte in 1983 met de 'blauwe zaal'. Daarna volgden de bibliotheek en later de wanden van de entreehal. Eerder al voorzag hij hier samen met Wout Muller het plafond van een sterrenhemel.

Wout Muller schiep in het achterhuis een erotisch kabinet. De ramen van dit kabinet kijken uit op de tuin, prominent aanwezig op de geschilderde panelen.

Pieter Pander voorzag de achterwand van het koetshuis van een wandschildering. Verder beschilderden Clary Mastenbroek en Olga Wiese elk een vertrek in het bovenhuis.

RTV Drenthe maakte een mooie reportage over ons Nijsinghhuis. U kunt deze hier bekijken.

Daarnaast was het Nijsinghhuis op maandag 11 december 2017 in het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten te zien. In deze aflevering geeft Jos van Groeningen een rondleiding door het Rijksmonument uit 1654 waar hij tot op heden in woont. U kunt het fragment hier terugkijken.

Rondleidingen in het Nijsinghhuis 

Elke vrijdag kunt u het Nijsinghhuis bezoeken met een rondleiding. De rondleidingen worden gegeven om 11:30 en 13:30 uur. Vanaf maart vinden er ook om 15:30 rondleidingen plaats.

In de zomermaanden is het Nijsinghhuis, naast de reguliere rondleidingen, tijdens de Nijsinghhuisweken van dinsdag t/m zaterdag om 11:30, 13:30 en 15:30 uur te bezichtigen. 

Wisselweken

Op de volgende vrijdagen is het Nijsinghhuis gesloten:

  • vrijdag 14 september 2018

Nijsinghhuisweken 2018

  • Dinsdag 25 september t/m zaterdag 29 september

Het Nijsinghhuis is enkel met een rondleiding te bezoeken, dit geldt ook voor de Nijsinghhuisweken. De rondleidingen onder leiding van ervaren rondleiders vertrekken bij voldoende aanmeldingen drie keer per dag: om 11:30, om 13:30 en om 15:30. Opgeven kan via [email protected] en op werkdagen via 050 309 5818. 

Omdat het Nijsinghhuis een historisch pand is met veel trappen en opgangen is het helaas niet toegankelijk voor rolstoel- en rollatorgebruikers. 

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »