Over het museum

Het museumpaviljoen

In 1971 kocht het echtpaar Jos en Janneke van Groeningen het ernstig vervallen 17-eeuwse Nijsinghhuis van de toenmalige gemeente Eelde. De restauratie van het huis mondde uit in een ander project: de bouw van een museum voor de groeiende collectie hedendaagse figuratieve, realistische kunst van het echtpaar. Langzamerhand ontstond het idee voor een driedelig museumplan dat bestond uit de restauratie, verfraaiing en openstelling van het Nijsinghhuis, een museumpaviljoen waarin de collectie getoond kon worden en de reconstructie van de tuinen rondom het Nijsighhuis. Op 9 oktober 1996 werd het museumpaviljoen feestelijk geopend door toenmalig koningin Beatrix.

Organische architectuur

Voor een ontwerp van het museumpaviljoen koos het echtpaar van Groeningen voor architectenbureau Alberts & Van Huut (Ton Alberts en Max van Huut) omdat de menselijke maat, de integratie tussen architectuur en antuur en het welbevinden van de mens de belangrijktse uitgangspunten zijn voor hun gebouwen. Eigenlijk spreken Alberts & van Huut niet meer over het maken van architectuur of cultuur. Van Huut: 'Wij maken geen architectuur, maar natuur. In de afgelopen jaren zijn we tot de conclusie gekomen dat we een verlengstuk willen zijn van de natuur. Zowel van de buitennatuur als van de menselijke natuur. We zetten ons er niet tegen af, maar tillen als het ware een stukje aarde even op en maken er een gebouw van. Alles wat we neerzetten komt uit die aarde en wordt er ook weer onderdeel van. We zien de aarde als levend organisme, dat je niet moet verminken met onnatuurlijke gebouwen, maar waar je iets aan moet toevoegen. iets waar die aarde zich goed bij voelt.'

Alberts & Van Huut ontwierpen een organisch paviljoen dat mooi opgaat in zijn eigen omgeving. De met sedum begroeide, aflopende daken gaan vloeiend over in de museumtuin die door Janneke van Groeningen en tuin-en landschapsarchitect Jørn Copijn werd ontworpen. 

Tentoonstellingen

In het museumpaviljoen bevinden zich de tentoonstellingszaal met entresol, de museumwinkel en het kantoor. De zaal wordt gebruikt voor tentoonstellingen en podiumevenementen. Er worden jaarlijks vier tentoonstellingen georganiseerd. Hierbij richten we ons op hedendaagse kunst waarin figuratie een rol speelt, werk op papier, tuinarchitectuur en de wederzijdse beïnvloeding van kunst en natuur. 

Kijk hier voor de huidige tentoonstelling en hier voor aankomende exposities.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »