Museum De Buitenplaats verlengt solo-expositie Aline Thomassen

Museum De Buitenplaats verlengt de solo-expositie van Aline Thomassen

Museum De Buitenplaats in Eelde verlengt de tentoonstelling Aline Thomassen. The wound is the place where the light enters you. Het museum is op dit moment gesloten vanwege de Coronamaatregelen en zal in ieder geval tot en met 19 januari 2021 tot nader order gesloten blijven. Vanwege deze maatregelen heeft het museum daarom besloten om de tentoonstelling te verlengen tot en met 14 maart 2021. Nog niet de mogelijkheid gehad om deze te bekijken? Dan is dit een extra kans om de tentoonstelling te zien.

Aline Thomassen (Maastricht 1964) woont en werkt afwisselend in Nederland en Marokko. In haar werk laat zij de wereld van Noord-Afrikaanse vrouwen op een bijzonder expressieve manier versmelten met haar eigen ervaringen. Het vrouwelijk lichaam speelt daarin een centrale rol. Thomassen toont Arabische vrouwen zoals zij ze heeft leren kennen: krachtig zelfbewust en expressief, vrij van fysieke taboes en gewend om te overleven. Het beeld dat zij van hen toont vormt een aanvulling op het eenzijdige en onvolledige beeld dat in het westen bestaat. Op de metersgrote aquarellen staan solitaire vrouwenfiguren, die met hun ondoorgrondelijke gezichtsuitdrukkingen, hun lichamelijkheid en raadselachtige anatomie vervreemdend werken.

Thomassens personen zijn niet letterlijk naar het leven geschilderd, maar geven in een expressieve stijl, indringende verbeeldingen van die personen weer. De titel die Thomassen aan haar expositie in Museum De Buitenplaats heeft meegegeven, is afkomstig uit een gedicht van de soefi mysticus Rumi (1207 – 1273), waarvan de laatste strofe luidt: ‘The wound is the place where the light enters you.’ (‘De wond is de plaats waar het licht binnen komt’). Het zijn woorden die tevens als leidraad dienen bij deze tentoonstelling.

Onderdeel van de tentoonstelling is de serie Quarantaine. Aline Thomassen schilderde deze reeks van veertig jonge mannenportretten in 2014. Het zijn portretten van mannen uit de medina’s van Marokko, voor Thomassen een oneindige catalogus waar ze uit kan putten. Thomassen raakte geboeid door deze mannen. Thomassen vertelt: “Ze hebben allemaal hun dromen en verlangen, maar dankzij de slechte maatschappelijke omstandigheden in Marokko worden ze afgesneden van de mogelijkheid om deze te verwezenlijken.” We kunnen op dit moment allemaal ervaren hoe het is om in quarantaine te zitten. Het onderwerp dat Thomassen voor deze serie koos is daarom meer dan actueel.

Bij de tentoonstelling verscheen een catalogus met essays van Abdelkader Benali en Patty Wageman. Deze is verkrijgbaar in de museumwinkel. Meer informatie via www.museumdebuitenplaats.nl. Tickets zijn online te reserveren.