Kunstenaars in de dop

Ruim zevenhonderd leerlingen van elf verschillende basisscholen uit de gemeente Tynaarlo brengen in de maanden januari en februari een bezoek aan Museum De Buitenplaats in Eelde. Onder begeleiding van een kunstenaar van de kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo (VTNL) bekijken zij het werk van kunstenaar Erik Odijk en gaan ze, geïnspireerd door zijn tekeningen en foto’s, zelf aan de slag tussen de kunstwerken in de tentoonstellingszaal.

Erik Odijk houdt net als veel kinderen van de natuur en van buiten zijn. Regelmatig gaat hij op pad met een rugzak en een fotocamera. Tijdens zijn wandelingen zoekt hij naar plekken die hij zowel mooi als angstaanjagend vindt. Van zulke plekken maakt hij foto’s die hij vervolgens in zijn atelier gebruikt als basis voor reusachtige tekeningen met houtskool en krijt.

Voor kinderen valt er veel te ontdekken in de tentoonstelling. Een waterval, een donker bos, motvlinders van buitenaardse proporties of de twee tafels met elk een stenenverzameling. Het werk van Odijk zit vol contrasten zoals donker en licht, groot en klein, orde en chaos, veiligheid en gevaar. De kunst van Odijk zet de fantasie en de verbeelding aan het werk. Een mooi uitgangspunt voor de kunstenaars van VTNL. Kitty Boon, Janneke Gelling, Binie Bos, Anette Ebert-Westerhuis en Gea Koopman vertalen, elk op hun eigen wijze, het werk in de tentoonstelling naar bijzondere kunstlessen voor leerlingen van 4 t/m 12 jaar. Leerlingen gaan aan de slag met diverse materialen zoals lappen stof, stenen, kartonnen dozen en wol, maar ook met ecoline, krijt en wasco.

De werkstukken van de kinderen zijn op 10 maart a.s. in de vorm van een eendaagse expositie te bewonderen bij Kijkboerderij ’t Hoogeveld aan de Helmerdijk 71 in Eelde. Om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur geeft een VTNL kunstenaar uitleg over de werkstukken in de tentoonstelling.

Dit project is onderdeel van Historie met een knipoog, Tynaarlo Culturele Gemeente van Drenthe 2017-2018. ICO centrum voor kunst & cultuur, de kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo en Museum De Buitenplaats verzorgen samen de coördinatie en de uitvoering.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »