Kostbaar boek Prins Charles te zien in De Buitenplaats

In Museum De Buitenplaats in Eelde is tijdens de tentoonstelling Planten op reis een exemplaar te zien en te koop van het Transylvania Florilegium. Dit kostbare boek, gemaakt in opdracht van Prins Charles, bevat botanische illustraties van een internationale groep vooraanstaand botanisch kunstenaars.

Het Transylvania Florilegium bevat 124 botanische illustraties van planten uit Roemenië. Het boek is bedoeld ter bewustwording van de schoonheid en kwetsbaarheid van de planten. Prins Charles koos in het bijzonder voor Roemeense planten omdat hij hiervan onder de indruk was tijdens zijn bezoek in 1998. De botanist Dr. John Akeroyd, kenner van Europese planten en gespecialiseerd in Roemeense flora, stelde de lijst van planten samen. Onder leiding van botanisch kunstenares Helen Allen vertrok hij samen met een groep botanisch kunstenaars naar Roemenië voor het bestuderen van de bloemen.

De voltooiing van het project heeft meer dan zes jaar gekost. Van het boek zijn slechts 150 exemplaren beschikbaar en ieder boek wordt met de hand gemaakt. Hiervoor worden traditionele technieken voor boekbinden gebruikt. Prins Charles schreef het voorwoord en signeerde elk exemplaar. Ook bevat het boek een introductie door Christopher Mills, voormalig bibliothecaris van de Royal Botanic Gardens in Kew. Dr. John Akeroyd schreef bij elke illustratie een informatieve tekst.

In het boek zijn werken opgenomen van onder andere Anita Walsmit Sachs, Beverly Allen, Helen Allen en Vicki Thomas. Van deze vier kunstenaars zijn momenteel verschillende werken te zien in de tentoonstelling Planten op reis. 


Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »