Fotografie en poëzie

Een foto maken kan iedereen, maar waarom is de ene foto indrukwekkender dan de andere? Hoe maak je een interessante foto? Kun je de betekenis van je foto versterken of veranderen door het toevoegen van een tekst? De komende weken experimenteren de leerlingen van klas 1C, 1D en 1L van Terra Eelde bij Museum De Buitenplaats met deze vragen tijdens het project ‘Hoe licht gedicht wordt’. Tijdens dit project gaan de leerlingen op zoek naar de zeggingskracht van foto’s en teksten.

Onder begeleiding van fotograaf Sake Elzinga gaan de leerlingen op fotosafari in de museumzaal en in de museumtuin en doen ze ervaring op met verschillende fotografische technieken. Elzinga laat voorbeelden zien van eigen werk. Daarnaast geeft hij de leerlingen opdrachten die stimuleren om te spelen met perspectief.

Dichteres Trees Steeghs bouwt in haar poëzielessen voort op het onderwerp perspectief. Tijdens de poëzieworkshops ontdekken de leerlingen hoe ze met woorden beelden kunnen oproepen en een tekst kunnen schrijven die de fantasie prikkelt. De tuin van het museum en hun beste foto uit de fotografieworkshop dienen daarbij als inspiratiebron.

De foto’s en teksten die de leerlingen tijdens de workshops hebben gemaakt worden tijdens de laatste les samengevoegd tot een geheel. De werken worden getoond in een presentatievorm die door de leerlingen zelf is gekozen.

‘Hoe licht gedicht wordt’ is een samenwerkingsproject van Museum De Buitenplaats en Terra Eelde. Het project wordt in drie jaar tijd ontwikkeld. Gedurende die drie jaar zijn er diverse vakspecialisten bij het project betrokken. De organisatie en uitvoering zijn volledig in handen van de docenten van Terra Eelde en de medewerkers van Museum De Buitenplaats. De ontwikkeling van dit project is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »