HETK Trio

28nov16:0017:00HETK Trio

Details

Museum De Buitenplaats presenteert: HETK Trio in de museumzaal!

De naam HETK is ontleend aan het Ests en betekent ‘moment’.
Hetk bestaat uit Tarmo Johannes (fluiten), Fie Schouten (basklarinet) en Taavi Kerikmäe (piano). Dit trio speelde een keer in 2002 samen en pakte het weer op in 2018. Tarmo en Fie studeerden tegelijk in Amsterdam en Tarmo en Taavi, beide uit Tallinn, werken al sinds 20 jaar samen. Zij maken een keus uit repertoire dat er voor hun bezetting bestaat, laten weer nieuw werk voor hen schrijven en ontwikkelen eigen materiaal.

Tarmo Johannes is een Estlandse fluitist die zich voornamelijk toelegt op het uitvoeren van hedendaagse muziek. Hij is oprichter en leider van de ensembles U: (fluit-klarinet-viool-cello-piano www.uuu.ee) en Resonabilis (stem-fluit-cello-kannel) en heeft een aantal concerten van solo fluitrepertoire met groot succes gespeeld. Naast talloze concerten in Estland heeft hij opgetreden in Finland, Rusland, Denemarken, Zweden, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië, Spanje, Iran en de VS. Tarmo Johannes studeerde dwarsfluit aan de Estlandse Muziekacademie en voltooide zijn Post Graduate Course aan het Conservatorium van Amsterdam bij Harrie Starreveld. Hij promoveerde aan de Estlandse Academie voor Muziek en Theater (2001-2005) op Italiaanse hedendaagse fluitmuziek.
Hij doceert hedendaagse kamermuziek aan de Estlandse Academie voor Muziek en Theater in Tallinn.

Fie Schouten is klarinettiste met voorliefde voor de lage instrumenten en specialiste in hedendaagse muziek. Zij treedt veelvuldig op en werkt samen met componisten van alle generaties en uit binnen- en buitenland. Meer dan 100 nieuwe composities werden voor Fie Schouten en haar ensembles geschreven en uitgevoerd. Samen met Tobias Klein initieerde zij en heeeft de artistieke leiding van het Basklarinet Festijn met tot nu toe 4 edities: 2014, 2016, 2018, 2020. Tevens is Fie Schouten initiatior en curator (samen met componist Aspasia Nasopoulou) van de serie voor hedendaagse kamermuziek Nieuwe Noten Amsterdam. In 2019 kreeg Fie Schouten de 1e Nieuw Geneco Fair Practice Compositieopdracht Award voor haar impact op het Nederlandse muziekleven als inspirator en met aandacht voor de Fair Practice.
Fie Schouten is sinds 2013 hoofdvakdocent basklarinet aan het Prins Claus Conservatorium Groningen.

Taavi Kerikmäe is uitvoerend musicus (piano, synthesizer), improvisator en componist van hedendaagse en elektro-akoestische muziek. Hij heeft concerten gegeven in de meeste Europese landen, de VS, Brazilië, Mexico, Groenland, Zuid-Korea en Thailand. Hij is lid van Ensemble U:, Punkt Nihu, ASK:, Broken Time Orchestra, Eesti Elekter, en MiaMee. Op het gebied van hedendaagse muziek werkt hij vaak samen met de fluitiste Camilla Hoitenga. Als improvisator heeft hij opgetreden met artiesten als Chris Cutler, Fred Frith, Michel Doneda, Jacques Di Donato, Mart Soo, Isabelle Duthoit, Eric Echampard, Uchihashi Kazuhisa, Paul Lovens, het European Improvisers Orchestra etc. Hij heeft samengewerkt met componisten als Pierre Boulez, Tristan Murail, Kaija Saariaho, Vinko Globokar en anderen. Samen met de gitarist Mart Soo is hij curator van de reeks vrije improvisatie-evenementen IMPROTEST.
Hij is hoofd Hedendaagse Performance en Compositie aan de Estlandse Academie voor Muziek en Theater in Tallinn.

Op het programma staan:
Jonathan Harvey – The Riot (1993) trio
Mark Barden – Personae (2009) bass flute, bass clarinet
Tobias Klein – Curved (2021) piano solo – première
Tatjana Kozlova-Johannes – To sing a song before the night comes (2020) trio – Nederlandse première

Dit concert is onderdeel van de nieuwe serie ’20 x Nieuwe Noten in kamermuzieksetting’ en wordt mede mogelijk gemaakt door Kickstart Cultuurfonds.

 

Tickets: € 15,00, inclusief bezoek aan museum en de tuin.
Helaas is het vanwege corona-omstandigheden niet mogelijk om gebruik te maken van uw museumjaarkaart en/of Vriendenpas voor korting op de concerten.

Tijd

(Zondag) 16:00 - 17:00