Het kunstwerk Ochtend aan het wad van Anke Roder, gebruikt als campagnebeeld voor de tentoonstelling "Ogentroost"

25 jaar Museum De Buitenplaats – Beeld van een verzameling

Jubileumtentoonstelling
25 jaar Museum De Buitenplaats – Beeld van een verzameling

Voor Museum De Buitenplaats is 2021 een jubileumjaar: vijfentwintig jaar geleden opende toenmalig koningin Beatrix het museum. Jos en Janneke van Groeningen-Hazenberg (1934 – 2018 / 1943 – 2007) stonden aan de wieg van dit unieke initiatief. Het is aan hen te danken dat dit fraaie museumpaviljoen van de grond kwam en uitgevoerd kon worden door het architectenduo Alberts & Van Huut.

Begin jaren zeventig verwierf het echtpaar Van Groenigen, beiden psycholoog, het zeventiende-eeuwse Nijsinghhuis voor een symbolisch bedrag om dit rijksmonument en voormalig gemeentehuis vervolgens te laten restaureren. Aansluitend lieten zij het verfraaien met hedendaagse muurschilderingen van formaat. Tal van belangrijke kunstenaars die het noordelijk realisme omarmden werkten daar vanaf begin jaren tachtig enthousiast aan mee: Matthijs Röling, Wout Muller, Clary Mastenbroek, Olga Wiese en Pieter Pander.

Gedurende hun leven groeide de kunstcollectie van de Van Groeningens gestaag. Zo werden er naast de wandschilderingen ook andere werken van Röling, Muller, Mastenbroek, Wiese en Pander en anderen aangekocht, zoals van Diederik Kraaijpoel, die tevens een belangrijke pleitbezorger was voor de hedendaagse figuratieve kunst. Uiteindelijk werd het Nijsinghhuis te klein voor de verzameling, wat resulteerde in de wens een museumgebouw met museumtuin van de grond te krijgen waarin die collectie aan het publiek kon worden getoond.

De kern van de collectie van Museum De Buitenplaats wordt gevormd door realistische en figuratieve kunst uit Nederland van na 1945. Daarmee gaven Jos en Janneke van Groeningen een belangrijke impuls aan de hernieuwde acceptatie van figuratieve kunst in Nederland. Opvallend is echter ook dat de belangstelling voor figuratieve kunst aanvankelijk werd voorafgegaan door de liefde voor het tegendeel: de abstracte kunst van Groninger kunstenaars als Henri de Wolf, Ruloff Manuputty, Edu Waskowsky en Martin Tissing. Zo kocht Jos van Groeningen begin jaren zestig al een imposant werk van Ruloff Manuputty en had Janneke van Groeningen in diezelfde periode een relatie met Henri de Wolf, waardoor er ook werken van deze en andere meer abstract georiënteerde kunstenaars in de collectie aanwezig zijn. De verzameling werpt daarmee een interessant licht op de ontwikkeling van moderne kunst van na de Tweede Wereldoorlog in Noord-Nederland.

De tentoonstelling 25 jaar Museum De Buitenplaats – Beeld van een verzameling toont werk van Ruloff Manuputty, Henri de Wolf, Martin Tissing, Edu Waskowsky, Matthijs Röling, Wout Muller, Clary Mastenbroek, Olga Wiese, Pieter Pander, Diederik Kraaijpoel en andere kunstenaars. Een tentoonstellingsgids is verkrijgbaar aan de balie.

Op de sous-vide is de film De Bouw van Museum De Buitenplaats 1994 – 1996 te zien, die een beeld geeft van de totstandkoming van het museumpaviljoen tot en met de opening door Koningin Beatrix op 9 oktober 1996. Duur: ca 15 minuten

Tevens verscheen voor het jubileumjaar bij uitgeverij WBOOKS de uitgave Het Nijsinghhuis – een huis als muze, met foto’s van Sake Elzinga. Deze is te koop in de Museumwinkel en online te bestellen door hier te klikken.

Van 20 maart 2021 tot en met 18 april 2022.