Spiegelvijver Museum De Buitenplaats winter

Terugblik 2017

Het einde van het jaar is de tijd om terug te blikken. Museum De Buitenplaats kijkt terug op een mooi jaar met een zeer divers programma en nieuwe samenwerkingen. Kijkt u met ons mee?

Vanaf de winter in 2016 tot in de lente in 2017 organiseerden Museum De Buitenplaats en York Art Gallery (UK) in York Albert Moore. Of Art and Aesthetics, een expositie die gewijd was aan de 19e -eeuwse schilder Albert Moore (1841-1893). Nog niet eerder was er een solotentoonstelling van deze in York geboren kunstenaar in Nederland te zien. Zoals vele tijdgenoten, waaronder Lawrence Alma-Tadema (1836-1912), baseerde Moore zijn prachtige vrouwen op sculpturen uit de klassieke oudheid.

Van 1 april 2017 t/m 25 juni 2017 organiseerde Museum de Buitenplaats High winds move slowly - Arno Kramer en Henk Visch. Deze dubbeltentoonstelling met tekeningen van Arno Kramer en sculpturen van Henk Visch ging in op de overeenkomsten en verschillen in het werk van beide kunstenaars die elkaar al lange tijd kennen. Van 19 augustus t/m 29 oktober 2017 was de door De Buitenplaats samengestelde tentoonstelling tevens in The Model in het Ierse Sligo te zien.

In de zomer van 2017 toonde Museum De Buitenplaats in Michael Reynolds. An Englishman Abroad een deel van de eigen collectie. In 2008 kwam een groot legaat van de Engelse kunstenaar Michael Reynolds (1933-2008) vanuit de Filip Foundation naar het museum. De tentoonstelling werd goed bezocht en ontving lovende recensies van onder andere MuseumTijdschrift en Metropolis M. Voor het eerst werkte het museum voor een tentoonstelling samen met MuseumTV, wat resulteerde in een aantal mooie clips van de tentoonstelling.

In het najaar was Museum De Buitenplaats voor het eerst een van de buitenlocaties van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie. Het thema van deze 24e editie was NUCLEUS, de verbeelding van wetenschap. NUCLEUS ging over wetenschap en de verbeelding ervan door fotografen en kunstenaars. Museum De Buitenplaats toonde van 7 oktober t/m 3 december 2017 werk van een aantal vooraanstaande internationale fotografen wier projecten zich op het snijvlak van kunst en wetenschap bevinden: Caleb Charland (VS), Tjibbe Hooghiemstra (NL), het duo Kahn/Selesnick (UK en VS) en Ulrike Schmitz (DE).

Van 9 december 2017 t/m 18 maart 2018 presenteert Museum De Buitenplaats Erik Odijk en De Kleine School van het Sublieme. Onderwerp van Odijks werk is de natuur en de sublieme ervaring die zij kan opwekken. Museum De Buitenplaats sluit met deze tentoonstelling aan op De Romantiek in het Noorden - van Friedrich tot Turner, van 9 december 2017 t/m 6 mei 2018 te zien in het Groninger Museum. Odijk trekt de 19e -eeuwse visie op natuur en schoonheid door naar de 21ste eeuw door het Sublieme te onderzoeken in de context van de moderne tijd.

2018 wordt wederom een mooi jaar. We hebben een mooi en divers programma samengesteld met onder meer Paul van der Eerden, Richard Bolhuis, Anita Walsmit Sachs en Piet Sebens. U kunt het programma hier vinden. 

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »