Noboyuki Kobayashi, Mizoregawa, Paladium Print on Washi paper, 2005

Portraits of Nature - fotografie van Kim Boske, Nobuyuki Kobayashi en Hiroyuki Masuyama

12 september t/m 06 december 2015

Portraits of Nature is de titel van de eerste fotografie tentoonstelling bij Museum De Buitenplaats in Eelde, die nog te zien is tot en met 6 december. Drie fotografen - Nobuyuki Kobayashi, Hiroyuki Masuyama (Japan) en Kim Boske (Nederland) – benaderen ieder op eigen wijze de concepten tijd en ruimte en gebruiken hierbij fotografie als middel. Kobayashi is op zoek naar spiritualiteit, emotie en harmonie en wil de schoonheid van de natuur graag bevriezen in zijn foto’s. Kim Boske daarentegen bekijkt tijd en ruimte als oneindig proces vol verandering en wil juist deze steeds veranderende werkelijkheid vastleggen in haar werk. Masuyama gebruikt zijn fotografie om in het verleden te duiken. Hij bezoekt dezelfde plekken als reiziger en schilder Joseph Mallord William Turner en maakt hier duizenden foto’s om vervolgens via de computerbewerkingen zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke composities van Turner te komen.

Nobuyuki Kobayashi – Op zoek naar spiritualiteit

Nobuyuki Kobayashi is op zoek naar een spiritueel moment waarop hij zijn foto’s maakt. Volgens hem, en vele andere Japanners die uitgaan van de natuurgodsdienst shintoïsme, zijn er krachtige geesten – Kami - aanwezig in de natuur. Deze Kami zou bij bijzondere plekken, verschijnsel en of objecten aanwezig zijn. Kobayashi is niet geïnteresseerd in het schieten van mooie landschapsfoto’s. Het gaat hem erom de emotie, harmonie en spiritualiteit te vangen en over te brengen in zijn foto’s. Hij wil de tijd zoals deze nu is bevriezen en bewaren voor de toekomst, en dat zie je ook terug in zijn materiaalgebruik. Kobayashi gebruikt namelijk platinum palladium en Japans washi papier.  Platinum is het meest stabiele metaalelement op aarde en washi papier gaat zo’n 1000 jaar mee. De toenemende vernietiging van de natuur heeft Kobayashi aangespoord om deze bijzondere locaties te vereeuwigen voor het nageslacht: opdat wij niet vergeten hoe de natuur ooit was.

Kim Boske – De realiteit bestaat uit meerdere lagen

Kim Boske onderzoekt hoe verschillende momenten in de tijd ons perspectief bepalen en de werkelijkheid definiëren. De werkelijkheid staat volgens haar niet vast maar is eerder een oneindig proces vol veranderlijkheden die samen de natuur en het zijn vormen. In haar fotografische en filmische werk registreert zij van een onderwerp verschillende beelden, vanuit verschillende plaatsen en op verschillende tijdstippen. Samengevoegd in verschillende lagen laten ze iets zien dat met het blote oog nooit te zien is: een ander beeld van de realiteit.

Hiroyuki Masuyama – Via het heden naar het verleden

Als groot bewonderaar van schilder Joseph Mallord  William Turner bezocht fotograaf Hiroyuki Masuyama de plekken waar Turner in het verleden ter inspiratie naar afgereisd is. Masuyama maakte van precies dezelfde plekken die Turner heeft geschilderd duizenden foto’s. Eenmaal thuis puzzelt hij met de foto’s en bewerkt hij deze op een zodanige manier dat Turners oorspronkelijke composities weer naar voren komen. De uiteindelijke fotomontage verwerkte hij tot een lichtbak in dezelfde afmetingen als het originele schilderij. Door dit te doen voorziet Masuyama de iconische beelden van Turner van een hedendaagse laag en legt hij tegelijkertijd nadruk op de unieke registratie van zijn eigen tijd en plaats.

---

Portraits of Nature is de eerste fotografietentoonstelling in Museum De Buitenplaats en past binnen het nieuwe tentoonstellingsbeleid. De tentoonstelling bestaat uit zo'n 60 werken en sluit aan bij de grote fotomanifestatie Noorderlicht die vanaf 22 augustus t/m 11 oktober 2015 in Groningen te zien is.
Kim Boske, Untitled, C-print in lijst, 2014, 100 x 300 cm

Hiroyuki Masuyama, Tivoli-Colourstudy, lightbox,2014,  69,0 x 45,9 cm