NUCLEUS, de verbeelding van wetenschap

07 oktober t/m 03 december 2017

In het najaar van 2017 werkt Museum De Buitenplaats voor het eerst nauw samen met Noorderlicht ten tijde van de internationale fotomanifestatie NUCLEUS, de verbeelding van wetenschap. Voor korte tijd is het museum een van de buitenlocaties van deze manifestatie. Op de zeven locaties in Groningen, Eelde en Assen zal werk van ruim vijftig fotografen te zien zijn.

De fotomanifestatie NUCLEUS ('de kern') gaat over wetenschap en de verbeelding ervan door fotografen en kunstenaars. De tentoonstellingen staan in het teken van de menselijke drang om de wereld om ons heen te willen begrijpen en beheersen. Kunstenaars stellen zichzelf vaak dezelfde vragen als wetenschappers. De disciplines delen een onderzoekende impuls, waarbij originaliteit, creativiteit en een open geest cruciale uitgangspunten zijn. Wat is waarheid? Hoe kunnen we groeien als mens? Waarom gaat dat vaak goed, maar net zo vaak mis? In NUCLEUS gaan wetenschap en kunst een dialoog aan.

Museum De Buitenplaats zal het werk van een aantal vooraanstaande fotografen tonen, wier projecten zich op het snijvlak van kunst en wetenschap bevinden. Een van deze fotografen is de Amerikaan Caleb Charland.  Charland laat zich inspireren door wetenschappelijke nieuwsgierigheid en verwondering. Hij toont de mysterieuze eigenschappen van alledaagse objecten en vertrouwde materialen. Elke foto begint met een vraag, het is als een raadsel dat Charland door een serie experimenten probeert op te lossen.

Charland heeft inmiddels een aantal indrukwekkende  projecten op zijn naam staan, waarvan BioGraphs en Back to Light misschien wel het spraakmakendst zijn.

Beeld: Caleb Charland, Orange Battery, 2012

De tentoonstelling is onderdeel van de Noorderlicht  Internationale Fotomanifestatie 2017.

7 oktober t/m 3 december is de datum van de tentoonstelling in Museum De Buitenplaats. De data van de andere locaties kunnen afwijken. NUCLEUS vindt van 22 oktober t/m 26 november in Groningen plaats.

De online kaartverkoop is inmiddels van start gegaan!

Passe-partout € 15,- (vanaf 1-10 € 17,50)

Passe-partout met catalogus € 27,50 (vanaf 1-10 € 30,-)

Studenten Passe-partout € 8,- (vanaf 1-10 € 10,-)

Op vertoon van het passe-partout krijg je 40% korting op de NUCLEUS-expositie in Museum De Buitenplaats.

De Museumkaart geeft uiteraard gratis toegang tot de tentoonstelling.

Logo Provincie Drenthe Museum De Buitenplaats