De Collectie - Een Dierbaar Bezit

25 april t/m 14 juni 2015

De Collectie - Een dierbaar bezit.

Hoogtepunten uit de collectie van Museum De Buitenplaats

De tentoonstelling De collectie. Een dierbaar bezit toont hoogtepunten van schilderijen, grafiek en sculpturen uit de eigen collectie van Museum De Buitenplaats. Deze collectie is vanaf de jaren tachtig door het verzamelaars-echtpaar en oprichters van Museum De Buitenplaats Jos en Janneke van Groeningen en in de jaren daarna onder het directoraat (2010-2014) van Geert Pruiksma verder uitgebreid. De tentoonstelling biedt een unieke kans om werken die doorgaans in het depot hangen weer eens ‘op zaal’ te bekijken en laat het verzamelbeleid tot 2014 zien.


In de tentoonstelling bevinden zich onder andere werken van bekende kunstenaars zoals Herman Gordijn, Wout Muller, Melle Oldeboerrigter, Charlotte van Pallandt, Pieter Pander, Matthijs Röling, Co Westerik en Olga Wiese. Daarnaast geven vele onverwachte pareltjes van schilder- en beeldhouwkunst samen met de werken van bovengenoemde kunstenaars een mooi overzicht van figuratieve kunst vanaf 1945. De tentoonstelling toont aan hoe goed de werken passen bij het gebouw dat speciaal voor de collectie werd ontworpen. Tezamen met de tuin en het Nijsinghhuis vormen ze één geheel. 

Tevens markeert deze tentoonstelling de afsluiting van een periode waarin de aandacht van het verzamelbeleid uitging naar het realisme en de figuratie in de beeldende kunst vanaf 1945. Met het aantreden van een nieuwe directeur Patty Wageman is de missie van Museum De Buitenplaats bijgesteld en richt het museum zich in de toekomst op figuratie in de beeldende kunst van alle tijden en alle landen. De reden van deze aanpassing is het feit dat de urgentie om de aandacht uitsluitend aan figuratieve en realistische kunst te besteden is verdwenen: de Nederlandse figuratieve kunst staat mede dankzij Museum De Buitenplaats weer op de kaart! De programmering zal zich in frequentie in de toekomst aansluiten op de vier seizoenen en zal daar waar mogelijk een interactie bewerkstelligen tussen paviljoen en tuin.


De tentoonstelling wordt op 25 april 2015 om 16:00 uur geopend door oud-docent aan Academie Minerva en voormalig galeriehouder Bartle Laverman. Daarna is er een borrel in het gerenoveerde Museumcafé. 

Bij deze tentoonstelling verschijnt een catalogus die mede mogelijk werd gemaakt door Stichting Beringer Hazewinkel en Stichting Lambers-Burger.

Museum De Buitenplaats wordt ondersteund door de Provincie Drenthe, Gemeente Tynaarlo en Stichting Beringer Hazewinkel.


Agenda

Sarah Kapustin en Roeland Jagers

31/05/2015 - 14:00 - 15:00

Sarah Kapustin en Roeland Jagers. Twee leden van het vooraanstaande Rubens Quartet.
Augellin Ensemble

07/06/2015 - 14:00 - 15:00

Augellin Ensemble. Paulien van der Werff (sopraan), Sigrun Lefringhausen (blokfluit), Heiko ter Schegget (blokfluit), Maarten Jansen (barokcello) en David Jansen (klavecimbel en orgel)
Charivari Trio

28/06/2015 - 14:00 - 15:00

Charivari Trio. Mar de Leche: 'Was de zee gemaakt van melk, en de boten van kaneel, dan trok ik al mijn kleren uit en at en dronk ik veel te veel...'