Nijsinghhuis

Dit fraai gerestaureerde zeventiende-eeuwse Rijksmonument vormde het uitgangspunt voor Museum De Buitenplaats. Initiatiefnemers van dit museum zijn de eigenaars-bewoners van het Nijsinghhuis, Jos en Janneke ( † 2007) van Groeningen-Hazenberg.

Een aantal ruimtes in het Nijsinghhuis is in de loop der jaren beschilderd door figuratief werkende kunstenaars. Matthijs Röling startte in 1983 met de 'blauwe zaal'. Daarna volgden de bibliotheek en later de wanden van de entreehal. Eerder al voorzag hij hier samen met Wout Muller het plafond van een sterrenhemel.

Wout Muller schiep in het achterhuis een erotisch kabinet. De ramen van dit kabinet kijken uit op de tuin, prominent aanwezig op de geschilderde panelen.

Pieter Pander voorzag de achterwand van het koetshuis van een wandschildering. Verder beschilderden Clary Mastenbroek en Olga Wiese elk een vertrek in het bovenhuis.

RTV Drenthe maakte een mooie reportage over ons Nijsinghhuis. U kunt deze hier bekijken.

Rondleidingen in het Nijsinghhuis 2017

Elke vrijdag kunt u het Nijsinghhuis bezoeken met een rondleiding. De rondleidingen worden gegeven om 11:30, 13:30 en 15:30 uur. Reserveren is verplicht. 

Er zijn een aantal vrijdagen waarop het Nijsinghhuis niet te bezichtigen is. Bijvoorbeeld tijdens de wisselweken; als een nieuwe expositie opgebouwd wordt.

Op de volgende vrijdagen is het Nijsinghhuis gesloten:
Vrijdag 8 december 

Daarnaast is het Nijsinghhuis ook te bezichtigen tijdens de Nijsinghhuisweken. De rondleidingen worden tijdens de Nijsinghhuisweken gegeven van dinsdag t/m zaterdag om 11:30, 13:30 en 15:30 uur. 

Nijsinghhuisweken:

Dinsdag 29 augustus t/m vrijdag 1 september 2017 (let op: zaterdag 2 september geen rondleidingen i.v.m. Bloemencorso Eelde).

Dinsdag 19 september t/m zaterdag 23 september 2017

Voor een bezoek aan het Nijsinghhuis dient u te reserveren, dit kan via de e-mail op secretariaat@museumdebuitenplaats.nl of telefonisch op werkdagen van 09:00-13:00 uur op 050 309 5818. 

Omdat het Nijsinghhuis een historisch pand is met veel trappen en opgangen is het helaas niet toegankelijk voor rolstoel- en rollatorgebruikers. 

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »