Plattegrond tuin Plattegrond tuin
Spiegelvijver panorama Spiegelvijver panorama
Frittilaria Frittilaria
Centrale as Centrale as
Dwaaltuin Dwaaltuin

MUSEUMTUIN

De Tuin van Museum De Buitenplaats te Eelde werd ontworpen in samenspraak tussen Janneke van Groeningen-Hazenberg en Copijn Utrecht. In de zomer van 2000 ging de tuin open voor publiek.
De tuin heeft een organisch en een formeel gedeelte. Het organische deel van de tuin sluit aan bij de architectuur van het museumpaviljoen en gaat over in het dak ervan. In dit deel ligt ook de beeldentuin. Op het voorplein van het museum, tegen de helling van het dak en aan weerszijden van de omringende gracht, maakte beeldhouwer Pieter Jan Kuiken stapelingen van baksteen.

Achter het Nijsinghhuis bevindt zich de geometrische tuin met spiegelvijver, appelhof, en spectaculaire bloemenborders. In dit gedeelte is ook een slangenmuur met rozen en druiven. Zichtlijnen langs waterloopjes en borders zorgen voor verbinding tussen de twee delen. De vele ilexsculpturen, beukenhagen en taxuspartijen zorgen voor een kloeke "groene architectuur", zodat de tuin ook buiten het bloeiseizoen een esthetische beleving biedt! In de tuin is er altijd een beeldenexpositie. 

De tuin vanaf boven bekijken? Klik hier voor een spectaculaire film gemaakt met een drone boven de museumtuin!

 

DE APPELHOF

Het Museum beschikt over een historische Appelhof met 21 appelrassen die er in 1716 ook al stonden.

Hier en hier vindt u artikelen over de geschiedenis en herinrichting van de historische Appelhof.

Daarnaast kunt u hier de film 'Het Nijsinghhuis en zijn Appelhof, heden, verleden en toekomst' bekijken. Een verfilming van de Appelhof, met medewerking van Coen Ballintijn, Margriet Visser en Egbert Oldengarm.

 

                                

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Archief »